Gündelik hayat içinde belki de insanı en rahat hissettiren 1 saat kendine ayırdığı spor zamanıdır. Uygun şekilde yapılan spor hem vücudu dinçleştirir, hem de sağlık açısından yararlıdır. Ancak vücudun belli bir sınırı vardır ve zorlanmayı pek sevmez. Spor yaparken hem limitlerin üstünde kalbin zorlanması hem de kasların aşırı şekilde zorlanması çok ciddi sorunlarla karşımıza çıkabilmektedir.
Spor öncesinde uygun ısınma hareketleri ile başlamak vücudun dengesini sağlamaya yardımcı olur. Uygun ısınma ve sonrasında yapılan uygun germe egzersizleri sakatlıkları önlemede yardımcı olur.
Sporun faydaları saymakla bitmez. Egzersiz yapabilme oranı artar. Nefes düzene girer. Vücudun sıvı elektrolitleri düzene girer. Vücut yağ oranı azalır ve kalp rahatsızlıkları oranı azalır. Kan basıncı dengelenir ve daha birçok sistemik düzelme olmaktadır.
Bizim için önemli olan kısmına gelecek olursak yapılan her egzersizin bir tarafı düzeltirken diğer tarafa zarar verme ihtimali vardır. İnsanın “yürür aksamı “dediğimiz kas iskelet sistemi aşırı zorlanmalarda çeşitli oranlarda zarar görebilmektedir. Kasların yeteri kadar ısınmaması ya da uygun germe egzersizleri yapılmaması egzersiz sırasında kas zorlanmalarından yırtıklara kadar birçok soruna yol açabilmektedir.
Son zamanlarda “no pain no gain” felsefesiyle yapılan kontrolsüz egzersizler çok ciddi sakatlıklara yol açabilmektedir. Bir insanın vücudu egzersiz sırasında bir ağrı oluşturuyorsa o bölgede bir cambazın ip üzerinde hareket etmesi gibi bir denge vardır. Yapılacak en ufak ters hareket sakatlanmaya yol açacaktır.
Aslında her hareketin anatomik olarak yapılacağı tek uygun pozisyon vardır. Bu pozisyonun kaybı kasın yanlış çalışmasına ve uygun olmayan hareketler kasın yırtılmasına sebep olmaktadır. Egzersiz hayatında önemli olan her şeye sıfırdan başlayıp yavaş yavaş yükselmektir. Kullanılan ağırlıkların kontrolsüz, kendini ispat etmeye çalışır bir şekilde arttırılması en basit tendinit adı verilen tendon ödeminden tendon-kas kopmaları ve çeşitli bağ hasarlarına kadar bir çok soruna neden olabilmektedir.
Özellikle profesyonel sporcular tarafından yapılan bazı özel hareketlerin yeni başlayanlar tarafından yapılmaması gerekir. Spor müsabakaları seyredildiğinde bir çok haltercinin yoğun kaslarına rağmen omuz çıkığı ve çeşitli kemik kırıklarını canlı yayında yaşadığına şahit olursunuz. Yenni başlayıp çok hızlı kas yapmak sağlıklı değildir. Bu insanlar yıllarını spora adamış her şeyi yavaş yavaş yapmış insanlardır.
Bir ortopedist olarak spor salonlarında çok fazla hatalı hareketlerle karşılaşmaktayız. Bir kısmını da polikliniklerimizde sakatlıklar olarak görmekteyiz. Her zaman uygun kıyafet gerekli koruyucu bileklik, bel desteği ve hareketi yavaş yavaş yapmaya ve alıştıkça ağırlık arttırmaya çalışarak sakatlıkların çoğundan kaçmak mümkündür. Spor esnasında vücudun size verdiği sinyalleri dinleyin.