Diz eklemi vücudun bütün ağırlığını taşıyan harekette en önemli eklemlerden biridir. Uyluk kemiği (femur ) ile kaval kemiği (tibia ) ve diz kapağı olarak bilinen (patella) kemiğinin bir araya gelmesi ile oluşan kompleks bir eklemdir. Aynı zamanda eklem çevresinde ve içinde destek sağlayan bağlarla birlikte kasların oluşturduğu bir eklemdir.
Diz kapağı (Patella)
Oturur pozisyonda iken elinizi dizinizin üstüne koyduğunuzda hissettiğiniz hareketli kemiktir. Kemiğin uyluk kemiği ile yaptığı eklem hareketin kuvveti açısından önemlidir. Uyluk kemiği ile yaptığı eklem ve kemiği yerinde tutan çevre bağlar bu bölge ağrıları açısından önemlidir.
Menisküsler
Dizin içinde bulunan iki adet hilal şeklinde yapıdır. 2 önemli amacı vardır. Eklem bütünlüğünü sağlamak ve kemiklerin sürtünme oranını azaltmak. Menisküsler araçlardaki amortisörler gibidir. Hareket sırasında çok önemlidirler. Yırtıkları fonksiyonlarını kaybetmelerine sebep olur.
Ön/Arka çapraz Bağlar
Dizin içinde isimleri gibi birbirlerine göre çapraz yapıda bulunan 2 ayrı bağdır. Birlikte uyluk ve tibia kemiklerinin öne ve arkaya olan hareketlerini kısıtlamak için işlev görürler. Herhangi birisine hasar gelmesi durumunda dizin mikro düzeyde ön arka hareketlerinde artma olmaktadır. Aynı zamanda bu iki bağda bulunan duyu organları dizin hareket hissine yardımcı olmaktadır. Dizde kayma, boşluk hissine sebep olurlar.
İç/dış yan bağlar
İsimleri gibi dizin iki tarafında bulunan bağlardır. Dizin stabilitesine katkıda bulunurlar. Eklem dışında bulunan bağlardır. İzole hasarlarında iyileşme potansiyelleri çok yüksektir.
Diz şikayetleri
Diz eklemi çok fazla yapının bir araya gelmesiyle oluşan bir ypaı olduğu için çok farklı şikayetleri olmaktadır. Ağrı, hareket kısıtlılığı, şişme, takılma, burkulma hissi en sık görülen şikayetlerdir. Her şikayet ayrıntılı bir şekilde incelenip öncelikle hastalığın tespiti yapılmalı ve sonrasında gerekli durumlarda kişiye özel tedavi planlaması yapılmalıdır.
Tedavi
dizle ilgili şikayetlerde tanının net bir şekilde konulması ve sonrasında uygun bir şekilde tedavisi gerekmektedir. Egzersiz tedavisi, ilaçlar, fizik tedavi ve çeşitli ameliyatlar uygulanbilmektedir.